No products in the cart.
Ortopedi
Omuz Değerlendirmesi-2

Pasif Eklem Hareket Açıklığı
Aktif ROM bölümünde belirtilen hareketlerin her birini içerebilir. Terapist, eklemi daha fazla zorlamak için aşırı basıncı dahil etmeyi seçebilir.
Esneklik Değerlendirmesi
Omuz ağrısı olan hastalarda belirli kasların esnekliğinin değerlendirilmesi gerekebilir. Bu kaslar şunları içerebilir, ancak bunlarla sınırlı değildir:
Latissimus dorsi
Pektoralis Minör / Majör
Levator kürek kemiği
Üst Trapezius
Skalenler (ön / orta / arka)
Kas Kuvveti
Omuz kaslarının direnç testleri tipik olarak aşağıdaki hareketleri içerir:
Omuz fleksiyonu
Omuz ekstansiyonu
Omuz abduksiyonu
Horizontal abduksiyon
Horizontal adduksiyon
İnternal rotasyon
Eksternal rotasyon
Skapular stabilizatör kaslarının direnç testleri şunları içerebilir:
Üst trapez
Orta trapez
Alt trapez
Serratus anterior
Rhomboidler
Levator skapula
Eklem Mobilitesi Değerlendirmesi
Eklem hareketliliğinin değerlendirilmesi, eklem içinde hipomobiliteye işaret edebilir ve / veya semptomları çoğaltabilir.
Glenohumeral
Anterior,posterior
Inferior
Akromiyoklavikular
Anterior,posterior
Sternoklavikular
Anterior,posterior
Superior,inferior
Skapulotorasik
Elevasyon,depresyon
Yukarı/aşağı rotasyon
Pratraksiyon/retraksiyon
Özel Testler
Omzun belirli problemleri için birkaç özel test mevcuttur:
Subakromiyal ilişkili omuz ağrısı
Biseps tendinopatisi
Labral yırtıklar
Laksite/instabilite
Sonuç Ölçümleri
Omuz Ağrısı ve Disabilite İndeksi (SPADI)
DASH
Constant Murley Omuz Skoru (CMS)
Pennsylvania Üniversitesi Omuz Skoru (U-Penn)
Görsel Analog Ölçeği
Hastaya Özgü Fonksiyonel Ölçek
Özel Sorular
Omuz ağrısı olan hastalar kırmızı veya sarı bayrakların varlığı açısından sorgulanmalıdır. Kapsamlı bir tıbbi geçmiş ve muhtemelen bir tıbbi tarama formunun kullanılması, tarama sürecinin ilk adımıdır. Aşağıdaki tablo, omuz ağrısı olan hastalar için en yaygın kırmızı bayrak koşullarından bazılarını vurgulamaktadır:
Kırmızı Bayraklar
Hastanın semptomlarının yansıyan viseral bir bozukluğu mu yoksa kanser, viseral patoloji veya kırık gibi ciddi potansiyel yaşamı tehdit eden bir hastalığı mı yansıttığını belirleyin.
Polimiyalji romatika- Genellikle iki taraflı omuz ağrısı ve güçsüzlük şeklinde kendini gösterir. Bu hastalar temporal arterit açısından değerlendirilmelidir.
Akut kompartman sendromu- Bir yaralanma veya aşırı sıkı bir bandaj veya alçıdan sonra önemli bir ekstremite şişmesinden kaynaklanabilir. Ağrı, yaralanma ile orantısızdır. Ekstremitede nabızsızlık genellikle meydana gelmez veya çok geç bir işarettir. Bu durum cerrahi bir acil durumdur.
Açık kırıklar
Sinir veya damar yetersizliği olan kırıklar
Deri, ancak daha özel olarak eklem enfeksiyonları
Neoplazi
Belirtilen iskemik kalp ağrısı gibi omuz ağrısını taklit eden semptomlarla ortaya çıkan ciddi ve yaşamı tehdit eden durumlar
Sol Omuz- MI Hastaların% 68.7’si akut miyokard enfarktüsü sırasında omuz ağrısı bildirmiştir.
Sarı Bayraklar
Sarı bayrakları değerlendirmek için, bu araçların kullanılabileceğinden şüpheleniliyorsa;
Korkudan Kaçınma İnanç Anketi (FABQ)
Beck Depresyon Envanteri (BDI) veya Depresyon Anksiyete Tarama Ölçeği (DASS) gibi Depresyon Tarama araçları, hastaları depresyon için taramada yararlıdır.
Acı Felaket Ölçeği, hastanın ağrısını ve semptomlarını ve bir bütün olarak durumların ciddiyetini abartıp abartmadığını belirlemeye yardımcı olur.
Kırıklar
Kırıklar, uzatılmış bir ele düşme gibi travmalardan kaynaklanabilir. Bunlar FOOSH yaralanmaları olarak bilinir. Omuz bölgesinde yaygın olarak kırıklar şunlardır:
Humerus Kırıkları
Klavikula Kırıkları
Klavikula kırıkları genellikle omuza doğrudan eksenel basınç uygulayan bir darbeden kaynaklanır. Klavikulanın orta 1 / 3’ü çoğunlukla ~% 80’lik bir insidansla kırılır. Distal klavikula kırıklarının insidansı% 10-15, medial klavikula kırıkları ise% 3 ila 5’tir. Önemli derecede yer değiştirmiş kırıklar cerrahi olarak tedavi edilir. Orta şaft klavikula kırıkları daha düşük bir mal kaynama oranına ve bir yılda daha iyi fonksiyonel sonuçlara sahiptir. Yer değiştirmemiş klaviküler kırıklar için konservatif tedavi denemesi gerekebilir.
Tanısal Görüntüleme Omzun radyografileri, kistleri, sklerozu veya akromiyal mahmuzları, akromioklaviküler ve glenohumeral eklemin osteoartritini veya kalsifik tendiniti tanımlamak için kullanılabilir. Ortak radyografik görüntüler şunları içerebilir (bu, tıbbi sağlayıcıya bağlı olarak değişebilir):
Supraspinatus Outlet Görünümü
Skapular Y-Görünümü
Aksiller Görünüm
Ön-Arka (AP) Görünümü
Klinik Tablo
Farklı omuz patolojilerinin sunumu
Glenohumeral instabilite veya labral patolojiden şüphelenilen hastalar, özellikle abduksiyon ve eksternal rotasyon pozisyonlarda “gevşeklik veya instabilite” duygularına sahip olabilir.
Adesiv kapsülitten şüphelenilen hastalar, başlangıçta ilerleyici bir hareket açıklığı kaybı ile birlikte yoğun global omuz ağrısı rapor edebilir.
Subakromiyal veya rotator manşetle ilgili bozukluktan şüphelenilen hastalar, zayıflık, ağırlık ve / veya ağrı hislerini bildirebilir.
Omuz Osteoartriti – eklemin derinliklerinde ve genellikle posteriorda lokalize olan, ilerleyici, aktiviteye bağlı ağrı. Hastalık ilerledikçe gece ağrıları daha yaygın hale gelir.
Bu akış şeması, omuz durumlarının teşhisine yardımcı olur:
Hazırlayan: Fzt. Birgül Dıngırdan