No products in the cart.

Patellofemoral ağrıda distal güçlendirmenin önemiyle ilgili yapılan araştırmalar kısıtlıdır. İncelediğimiz bu çalışmada aşırı kalkaneal eversiyonu olan hasta grubunun tedavisinde, diz egzersizlerine eklenen distal müdahalelerin sadece diz bölgesine uygulanan egzersizlere kıyasla etkisi araştırıldı.
Aşırı kalkaneal eversiyonu olan patellofemoral ağrılı hasta grubunda ayak ortezleri ve ayak güçlendirme egzersizlerinden oluşan bir distal girişim etkili midir sorusuna cevap arandı.
Araştırma yöntemi
Bu randomize kontrollü çalışmaya 28 kadın ve 12 erkek dahil edildi.
Bu kişiler, standart diz hedefli egzersizleri alan kontrol grubuna ve ayak egzersizleri ve ayak ortezleri birlikte standart diz hedefli egzersizleri alan bir müdahale grubuna ayrıldı.
Her iki grupta üç aylık bir süre boyunca üç seans fizyoterapi aldı.
Deneyimli bir fizyoterapist ile yapılan bu üç seansta, patella çevresindeki yumuşak dokuların manuel tedavisi, tibio-fibüler eklem , yumuşak doku ve iliotibiyal bandın mobilizasyonu, patellanın spor bandı ile medializasyonu ile patellar bantlaması yapıldı.
Maksimum 15-20 tekrarla nöromüsküler gücü hedefleyen bir ev egzersiz programı tüm hastalara anlatıldı. Bu ev içi egzersizler, squat , mini squad , lunges, lastik bantla diz ekstansiyonu içeriyordu.
Ortezler 20 yıldan fazla deneyime sahip ortopedik ayakkabıcılar tarafından ayrı ayrı üretildi. Ortez, nötr subtalar pozisyon ve konforun bir kombinasyonunu sağlamak için takıldı ve konfor ana öncelik olarak belirlendi. Katılımcılara günde 2 saat ortez giyerek başlamaları daha sonra tam güne çıkarmaları söylendi.
Sonuç
Diz odaklı egzersizler ile ayak odaklı egzersizler ve ayak ortezleri tedavisini bir arada gören grupla, 4 aylık takipte diz hedefli egzersizlere randomize edilen bireylere kıyasla ağrıda önemli ölçüde bir iyileşme kaydedilmiştir.
Ayak ortezlerinin ve ayak egzersizlerinin Patellofemoral ağrıyı azaltmasının nedeni şu anda bilinmemektedir. Bunun tüm alt ekstremite üzerinde kinematik etkileri kaynaklı olabilir. Muhtemelen tibial iç rotasyonu, kalça addüksiyonunu azaltabilir, bu da femoral iç rotasyonda bir azalmaya neden olarak, patella üzerindeki lateral basınç kuvvetlerini azaltarak diz ağrısını azaltmış olabilir.
Patellofemoral ağrılı hastalar için birçok farklı kanıta dayalı tedavi seçeneği vardır. Diz hedefli girişimlere ayak hedefli egzersizler ve ayak ortezlerinin eklenmesi, sadece diz hedefli egzersizlerden daha etkili olmuştur. Bu etki 4 ay sonra belirgin olarak bulunurken, 12 ay sonra arada fark bulunmamıştır.
Özetle ortez ve ayak egzersizlerinin kombinasyonu, mevcut kalça ve diz hedefli tedavi programlarına ek olarak Patellofemoral ağrılı kişiler için önemli bir ek uygulama olabilir.
Klinik çıkarım
Diz egzersizlerinin yanı sıra hem ayak egzersizlerinden hem de ayak ortezlerinden oluşan distale odaklanmış bir tedavi kullanmak, varsayımsal olarak patellofemoral eklem üzerine etki eden kuvvetlerin azalmasına ve böylece ağrının iyileşmesine neden olabilir.
Hazırlayan :Abdulsamet Celayır
Referans: Mølgaard, C. M., et al. (2018). Foot exercises and foot orthoses are more effective than knee focused exercises in individuals with patellofemoral pain.
Daha fazla oku: Patellofemoral Ağrıda Farklı Bantlama Yöntemleri